Pastoor Fransestraat 2 te Ovezande  |  Routebeschrijving
A A

Enkel-arm index

Heeft u een krampende pijn in uw benen zodra u een eindje gelopen heeft? En kunt u weer verder nadat u even hebt gerust? Uw klachten kunnen wijzen op een verminderde bloedtoevoer naar uw benen, ook wel etalagebenen genoemd. De enkel-arm index is een maat om te bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van uw benen (etalagebenen).

Hoe verloopt het onderzoek?
Voor het bepalen van de enkel-arm index (EAI) wordt de bloeddruk van uw enkels en bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in uw onderbenen en armen is de enkel-arm index. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in uw been is de bloeddruk in uw enkel lager dan die in uw arm.

Bepalen enkel-arm index
De enkel-arm index wordt gemeten in rust. Zorg dat u 10 minuten voor het onderzoek aanwezig bent.
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een bloeddrukmeter en een dopplerapparaat. De assistente bepaalt de bloeddruk van uw bovenarmen. Hierna krijgt u de manchet van de bloeddrukmeter om uw enkels en de assistente brengt gel aan voor het contact met de transducer van het dopplerapparaat. Met de transducer zoekt de assistente een slagader in uw voet. Zij hoort uw hartslag via het dopplerapparaat. De manchet rond de enkel wordt opgepompt, totdat de assistente de hartslag niet meer hoort. Als de manchet leegloopt komt de hartslag weer terug. De bloeddruk van dat moment is de bovendruk.

Uitkomst
Enkel-arm index (EAI) lager dan 1,0?
Als de waarde onder de 1 is, is de bloeddruk in uw enkel lager dan die in uw arm. Als een eenmalige meting van de EAI lager is dan 0,8, dan heeft u vrijwel zeker een vernauwing in de slagader van uw been.  Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen lager is dan 0,9.
Enkel-arm index (EAI) hoger dan 1,0?
De bloeddruk in uw enkel is gelijk of hoger dan die in uw arm. Als een eenmalige meting van de EAI hoger is dan 1,1, dan is een een vernauwing in de slagader van uw been vrijwel uitgesloten. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen hoger is dan 1,0.

Actueel

08/09

Griepvaccinatie 2023
De data voor de griepvaccinaties 20...

Lees meer
26/05

Donderdag 1 juni
Donderdag 1 juni geen spreekuur, lo...

Lees meer
Archief