Bosseweide 8 te 's-Gravenpolder  |  Routebeschrijving
A A

Meningokokken

Wij worden de laatste tijd veel gebeld met vragen over meningokokkenvaccinatie

Er worden de laatste jaren meer jongeren ziek door deze bacterie, hoewel de kans hierop nog steeds heel klein is. Van meningokokken kun je hersenvliesontsteking krijgen: een ernstige ziekte waar je aan kunt overlijden of gehandicapt van kunt raken. De overheid heeft besloten om kinderen en jongeren vaccinatie aan te bieden volgens een bepaald schema dat wel wat nadere toelichting vraagt. Hieronder een samenvatting van de informatie die het RIVM op haar website verstrekt.

Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

  • Als je bent geboren in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004, krijg je een uitnodiging voor een prik in maart of april dit voorjaar.
  • Als je in 2003 of 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging voor een vaccinatie in mei of juni.
  • Eind 2018 hebben jongeren die tussen 1 mei en 31 december 2004 geboren zijn, al een uitnodiging ontvangen. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

Ik wil me toch graag laten vaccineren. Kan dat?

Als je niet in bovengenoemde leeftijdsgroepen valt, krijg je geen uitnodiging voor een prik tegen meningokokken. Als je je toch graag wil laten vaccineren, kunt u een afspraak maken op het spreekuur van 1 van de huisartsen. De prik is dan niet gratis en moet meestal zelf betaald worden, afhankelijk van je zorgverzekeraar. De prik kost ongeveer 60 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen. Bovendien is er soms weinig vaccin beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om je op eigen initiatief te laten vaccineren.

Naar archief

Actueel

13/07

Terugroepen medicatie
Aan alle patiënten die het betreft...

Lees meer
09/06

Vacature
Zoek je een bijbaantje? Wij zoek...

Lees meer
Archief