Zoeken
Kies uw taal

Abdominale echografie

Sinds 2016 heeft onze praktijk de beschikking over een uitstekend echo-apparaat.

Dokter Bogaerts – Samama en dokter Lommers hebben een specifieke huisarts-echografie opleiding gevolgd en zijn hiervoor CHBB geregistreerd. Met abdominale echografie kunnen diagnoses al dan niet bevestigd worden bij een vermoeden op aandoeningen in de buik. Zo kunnen galstenen, een ontstoken blinde darm, een vergrote lichaamsslagader (aneurysma), leveraandoeningen, sommige nierstenen en tal van andere kwalen in beeld gebracht worden.

Een echo onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij de (eigen) vertrouwde huisarts. De huisartsen stellen de indicatie voor het verrichten van een buikecho. De assistenten proberen altijd ruimte te houden in de agenda voor de echografie zodat u meestal de volgende dag nog aan de beurt bent. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.

Wat is echografie?

Bij een echografisch onderzoek worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultra- geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer die over de huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen afhankelijk van de dichtheid van het weefsel.  Deze worden weer door de transducer opgevangen en door de computer van het echoapparaat omgezet in beelden. Deze onderzoeksmethode wordt al vanaf 1960 toegepast. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van het gebruik gemeld. Het kan dus een veilige onderzoeksmethode worden genoemd.

Voorbereiding

Voor het verkrijgen van goed te interpreteren echo-beelden is voorbereiding noodzakelijk .

Nuchter

Voor het beoordelen van de organen boven in de buik wordt u gevraagd 6 uur van tevoren niet meer te eten of te drinken, behalve een glas water. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken.

Volle blaas

Voor het afbeelden van de nieren en de blaas met een uitwendige echo mag u vanaf drie uren voor het onderzoek niet meer plassen. Geen koolzuurhoudende dranken drinken!

Uitslag

De uitslag wordt, indien mogelijk, direct met u besproken. Er wordt een verslag van de echo onderzoeksresultaten in uw patiëntendossier gemaakt.

Actueel nieuws
Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.