Kerklaan 11 te Hansweert  |  Routebeschrijving
A A

Abdominale echografie

De abdominale echografie wordt, uitsluitend op afspraak, op de locatie ‘s-Gravenpolder uitgevoerd.

Dokter Kronenberg heeft een specifieke huisarts-echografie opleiding gevolgd en is hiervoor CHBB geregistreerd. Met abdominale echografie kunnen diagnoses al dan niet bevestigd worden bij een vermoeden op aandoeningen in de buik. Zo kunnen galstenen, een ontstoken blinde darm, een vergrote lichaamsslagader (aneurysma), leveraandoeningen, sommige nierstenen en tal van andere kwalen in beeld gebracht worden.

Een echo onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij de (eigen) vertrouwde huisarts. De huisartsen stellen de indicatie voor het verrichten van een buikecho. De assistenten proberen altijd ruimte te houden in de agenda voor de echografie zodat u meestal de volgende dag nog aan de beurt bent. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.

Wat is echografie?

Bij een echografisch onderzoek worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultra- geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer die over de huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen afhankelijk van de dichtheid van het weefsel.  Deze worden weer door de transducer opgevangen en door de computer van het echoapparaat omgezet in beelden. Deze onderzoeksmethode wordt al vanaf 1960 toegepast. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van het gebruik gemeld. Het kan dus een veilige onderzoeksmethode worden genoemd.

Voorbereiding

Voor het verkrijgen van goed te interpreteren echo-beelden is voorbereiding noodzakelijk .

Nuchter

Voor het beoordelen van de organen boven in de buik wordt u gevraagd 6 uur van tevoren niet meer te eten of te drinken, behalve een glas water. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken.

Volle blaas

Voor het afbeelden van de nieren en de blaas met een uitwendige echo mag u vanaf drie uren voor het onderzoek niet meer plassen. Geen koolzuurhoudende dranken drinken!

Uitslag

De uitslag wordt, indien mogelijk, direct met u besproken. Dr Kronenberg maakt een verslag van de echo onderzoeksresultaten in uw patientendossier.

Actueel

20/08

Herhaalrecepten en openingstijden apotheek
Herhaalrecepten Vraag uw herhaal...

Lees meer
19/07

Aangepaste openingstijden
In de zomervakantie medische zorg D...

Lees meer
Archief