Bosseweide 8 te 's-Gravenpolder  |  Routebeschrijving
A A

Longfunctieonderzoek (spirometrie)

Bij patiënten die klachten hebben van benauwdheid, hoesten, slijm opgeven, piepen/brommen op de borst of langdurig gerookt hebben is longfunctie onderzoek zinvol om te zien of er sprake is van Astma/COPD. Aan de hand van het longfunctie onderzoek kan er bepaald worden of er medicijnen gebruikt moeten worden en welke medicijnen. Voor de patiënten die al medicijnen gebruiken voor Astma/COPD is het zinvol om te zien of deze medicijnen voldoende werken.

Bij een longfunctie onderzoek wordt de maximaal haalbare uitademing gemeten. Er wordt een test gedaan zonder medicatie en een test gedaan met medicatie. Spirometrie wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuner. Houdt er rekening mee dat het gehele onderzoek wel 45 minuten kan duren. Graag uw inhalatiemedicatie meenemen naar de afspraak.

Voorbereiding
Als U voor de eerste keer komt voor een longfunctie is het belangrijk dat U gedurende 8 uur voor het onderzoek geen inhalatie-medicijnen gebruikt. Als U langwerkende luchtwegverwijders gebruikt dan moet U deze 12 uur voor het onderzoek stoppen.

Langwerkende luchtwegverwijders zijn;
Spiriva ( Tiotropium )
Serevent ( Salmeterol )
Seretide ( Salmeterol + Fluticason )
Symbicort ( Budesonide + Formeterol )
Oxis ( Formoterol )
Atrovent ( Ipratropiumbromide )

Kortwerkende luchtwegverwijders zijn;
Ventolin ( Salbutamol, atrovent, Airomir, Aerolin )
Bricanyl (Terbutaline)

Actueel

08/09

Griepvaccinaties 2023
De data voor de griepvaccinaties 20...

Lees meer
11/10

Herhaalservice
Het is nu mogelijk om de medicatie ...

Lees meer
Archief